This SlideShowPro photo gallery requires the Flash Player plugin and a web browser with JavaScript enabled.

Daan de Jong

DENNIS EN DAAN : JONGE MEESTERS

Daan de Jong


Na de reeks solotentoonstellingen verrassen we u nu met een duo-presentatie. Met Dennis Teunissen en Daan de Jong hebben we gekozen voor twee virtuoze jonge Utrechtse realisten.
Duo-presentaties nodigen uit tot vergelijken, het zoeken naar overeenkomsten en verschillen. Bij een goede keuze levert zo'n ontmoeting iets extra's op, een bonus, waarbij door de confrontatie een optelsom met een verrassende nieuwe uitkomst ontstaat: één en één is drie.

Behalve door hun jonge leeftijd, hun gedrevenheid, en hun streven naar technische perfectie tonen Dennis en Daan hun verwantschap in de zorgvuldige bijna koele wijze waarop ze hun onderwerpen observeren. Hoewel ze zich in hun onderwerpskeuze twee tegenpolen tonen is opvallend dat ze beiden vaak kiezen voor onderwerpen die we in eerste instantie niet als pittoresk zouden omschrijven. Alledaagse taferelen zoals een wolkenlucht boven een caravan of een grauwe telefoniezendmast lijken niet de meest voor de hand liggende onderwerpen voor een schilderij. Maar als we ze door het oog van de schilder bekijken blijken ze toch meer dan de moeite van het bekijken waard.

De confrontatie tussen een dreigende wolkenlucht van Daan de Jong en de gecompliceerde wirwar van staal op een dump door Dennis Teunissen maakt beide werken spannender en interessanter. Met plezier presenteren wij dan ook deze twee geboren kunstenaars. Utrechtse schilders die naar ons idee binnen de groep realistisch werkende kunstenaars toch iets nieuws, iets anders, iets extra's, iets verrassends laten zien. Jonge mannen voor wie schilderen een eerste levensbehoefte is en in hun schilderijen op heel eigen wijze hun eigen tijd becommentariëren. Schilders met duidelijke overeenkomsten en minstens zo grote verschillen.

FIGURATIE VERSUS ABSTRACTIE
De geschiedenis van de kunst in de 20e eeuw is ook het verhaal van de worsteling tussen de realistische en abstracte kunst. Realisme en abstractie wisselen elkaar gedurende de 20e eeuw af als overheersende stroming. In de vroege 20e eeuw en tussen de jaren 50 tot 70 waren de abstracte tendensen dominant. Maar de figuratieve kunst was nooit weg en beleefde met name in het interbellum en sinds de jaren 80 weer een wedergeboorte. In deze controverse was het argument van de voorstanders van abstracte kunst dat het realisme of de figuratieve kunst geen vernieuwende bijdrage aan de kunst kon leveren omdat het zich van oude en gedateerde stijlmiddelen bediende. De klassieke schilderkunst is echter nooit echt weg geweest. Nu aan het begin van de 21 eeuw zien we dat de grens tussen figuratie en abstractie min of meer geslecht is. Geen van de stromingen heeft een dominante positie. Kunstenaars van deze tijd combineren vrijelijk en putten zowel en gelijktijdig uit de erfenis van hun figuratieve als abstracte voorgangers.

DAAN DE JONG
Daan de Jong, is geboren met verf in zijn bloed en mag ondanks zijn leeftijd van slechts 27 jaren een echte meester genoemd worden. Al op 13 jarige leeftijd sloeg het kunstenaarsvirus bij hem toe begon hij, be•nvloed door strips en tekenfilms, met het maken van tekeningen die hij met aquarelverf in kleurde. Tijdens de vakanties, die hij met zijn ouders vooral in Frankrijk doorbracht, begon hij met het seriematig vastleggen van de locale landschappen om de reis te documenteren. Nog steeds is dit minutieuze en op methodische wijze vast leggen van vakantiegezichten de kern van zijn werk. Op het dwangmatige af wordt alles tijdens de vakantie gefotografeerd, gefilmd getekend of beschreven in dagboeken. De titels die hij zijn werken geeft bestaan uit muziektermen die het gevoel en de sfeer die de werken moeten overbrengen. Ze worden zorgvuldig opgetekend in de taal van de streek die het werk als onderwerp heeft. Dit vastleggen is een verslaving geworden. 'Reizen biedt de grootste kans op avontuur en stemmingswisselingen'zegt Daan. Zijn laatste fietsvakantiereis documenteerde Daan dan ook door middel van 50 schetsen, 6,5 uur film, 400 foto's en een dagboek vol treinkaartjes, bonnetjes en andere documenten. Als een hedendaagse Friedrich kan een romantische kasteelru•ne, rotspartij of wolk hem tot een schilderij verleiden. Met net zo veel plezier legt hij echter ook onooglijk alledaagse dingen als een camping of een verlaten B-weg vast. Van lieverlee ontwikkelde hij zijn eigen stijl en eigen thematiek. Daan beschrijft zichzelf als een door kasteelru•nes en wolkenluchten geobsedeerde romanticus. Als zoon van een klassiek pianist en componist groeide hij op met de klassieke muziek en nog steeds is dit een belangrijke bron van inspiratie. Zijn voorkeur gaat uit naar Tsjaikovsky, Debussy, Liszt en Rachmaninov, sterke sfeervolle muziek tussen impressionisme en symbolisme in. In zijn schilderijen probeert Daan stemmingen of gemoedstoestanden vast te leggen die voor hem verbonden zijn met een bepaalde plek of gebeurtenis. De sfeer van een landschap wordt natuurlijk sterk bepaald door het weer. Zijn fascinatie voor meteorologische fenomenen gaat zelfs zover dat Daan de wolkenstudies niet alleen voorziet van de correcte weerkundige omschrijving van het wolkentype maar zelfs de dag en de tijd van de waarneming worden systematisch in de titel opgenomen.